Kennis over hoogbegaafdheid

Een grondig begrip van de kenmerken, behoeften en ontwikkelingsuitdagingen van hoogbegaafde kinderen en jongeren. Dit omvat kennis van zowel de intellectuele als de sociaal-emotionele aspecten van hoogbegaafdheid.

Een diepgaand begrip van hoogbegaafdheid is essentieel voor professionals in de jeugdzorg. Ze moeten bekend zijn met de kenmerken, de ontwikkelingsbehoeften en de uitdagingen die hoogbegaafde kinderen en jongeren kunnen ervaren. Dit omvat niet alleen het begrijpen van de intellectuele aspecten van hoogbegaafdheid, maar ook de sociaal-emotionele aspecten zoals intensiteit, perfectionisme en motivatie. Als je als professional zelf niet hoogbegaafd bent, is het beste begrip dat je kunt hebben is weten dat hoogbegaafdheid inhoudt dat jij en je cliënt anders denken.

Verschillen jongeren en ouders

Bij het ondersteunen van hoogbegaafde kinderen/jongeren ligt de nadruk vaak op het vergroten van hun zelfkennis en zelfbewustzijn met betrekking tot hun hoogbegaafdheid. Professionals kunnen helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het leren omgaan met eventuele uitdagingen die gepaard gaan met hoogbegaafdheid. Hiervoor is een goede kennis van hoogbegaafdheid en alles wat hierbij komt kijken van groot belang.