Empathie en begrip

Het vermogen om zich in te leven in de ervaringen, behoeften en gevoelens van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen. Empathie stelt professionals in staat om een vertrouwensband op te bouwen en een veilige omgeving te creëren..

Empathie en begrip zijn cruciale vaardigheden voor professionals in de jeugdzorg. Dat weet je vast wel al. Maar ook zeker als je werkt met hoogbegaafde kinderen en jongeren is dit van belang. Hoogbegaafde mensen kunnen unieke uitdagingen en emoties ervaren die niet altijd begrepen worden door anderen. Het vermogen van professionals om zich te realiseren dat hoogbegaafde mensen andere ervaringen en gevoelens hebben, helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een veilige therapeutische relatie. Als je als zorgprofessional niet zelf hoogbegaafd bent, kun je niet helemaal begrijpen hoe anders hoogbegaafde denken en voelen. Dat hoeft ook niet. Door empathie te tonen kun je hoogbegaafde kinderen, jongeren en hun (hoogbegaafde) ouders/verzorgers laten weten dat ze gehoord worden. Hierdoor stellen ze zich meer open voor begeleiding en ondersteuning. Ook vergroot dit het vertrouwen dat ze hebben in de hulpverlening.

Verschillende bij jongeren en ouders

Hoogbegaafde kinderen/jongeren hebben vaak behoefte aan begrip en ondersteuning bij het omgaan met hun specifieke cognitieve en emotionele behoeften. Hoogbegaafde ouders/verzorgers kunnen daarentegen behoefte hebben aan begrip en erkenning van de uitdagingen die zij als ouders/verzorgers van hoogbegaafde kinderen tegenkomen.